Λίγα λόγια για εμάς και την εφημερίδα μας!

Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια της δημοσιογραφικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς να δημιουργήσει και να διατηρήσει μία δίοδο ενημέρωσης των αναγνωστών της για θέματα της πόλης του Κιλκίς, καθώς και να επικοινωνήσει προς τα έξω τις δράσεις του σχολείου μας...

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Επίσκεψη του Δημοσιογράφου κ. Χαραλαμπίδη Κων/νου της Εφημερίδας "Γνώμη" στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς



Στα πλαίσια των δράσεων του Ομίλου «Ψηφιακές Αναζητήσεις»  του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021 επίσκεψη του δημοσιογράφου Κώστα Χαραλαμπίδη, δημοσιογράφου της Εφημερίδας «Γνώμη» με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των μαθητών/τριών του ομίλου σχετικά με το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Ο κύριος Χαραλαμπίδης μας πληροφόρησε για  την κάθε πιθανή δυσκολία του επαγγέλματος του δημοσιογράφου. Συγκεκριμένα μας ανέφερε τα εξής :

Η δημοσιογραφία ως επάγγελμα υπήρχε από πάντα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως ο καθένας που την επικαλούνταν ως επάγγελμα ήταν πραγματικά δημοσιογράφος. Τμήμα δημοσιογραφίας στα πανεπιστήμια ιδρύθηκε την τελευταία 20ετία. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτοι πτυχιούχοι δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν πριν 20 χρόνια περίπου και  έκτοτε η δημοσιογραφία έγινε ένα ανερχόμενο και κατοχυρωμένο επάγγελμα . Οι δυσκολίες αυτού πολλές. Για να υπάρξει επαγγελματική  αποκατάσταση θα πρέπει εκτός από καλός να είσαι και παθιασμένος με αυτήν. Πέρα από αυτό, όπως και ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ένας δημοσιογράφος δεν έχει ώρα και συγκεκριμένο  ωράριο εργασίας. Η δουλειά αυτή απαιτεί αυτοθυσία˙ τίποτα δεν είναι δεδομένο, οι απαιτήσεις είναι πολλές και αναγκαία προϋπόθεση είναι να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις Κυριακές, γιορτές, αργίες ακόμη και να θέσεις σε κίνδυνο τη σωματική σου ακεραιότητα για αυτήν.

Πέρα από τις ποικίλες δυσκολίες αυτού του επαγγέλματος, κάτι που συζητήθηκε επίσης είναι διάφορα φαινόμενα που παρατηρούνται συχνά στον χώρο της δημοσιογραφίας, όπως αυτό της διαπλοκής. Δημοσιογράφοι χρηματίζονται για να εξυπηρετήσουν και ενδεχομένως να βοηθήσουν ανθρώπους που είναι «μπλεγμένοι» και δεν επιθυμούν να αμαυρωθεί το όνομά τους. Προφανώς το γεγονός αυτό είναι κατακριτέο και δεν αντιπροσωπεύει έναν ηθικό δημοσιογράφο. Επιπλέον, ο δημοσιογράφος πρέπει να  υπηρετεί την αλήθεια και να  παρουσιάζει κάθε γεγονός με αντικειμενικότητα, οπότε αυτό είναι εφικτό. Κάτι που επίσης απασχολεί αρκετούς είναι το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και της διασταύρωσης των πηγών. Ο δημοσιογράφος πρέπει να διεξάγει έρευνα και να προσέχει τις πηγές του,  έτσι ώστε πάντα να παρέχει την πιο σωστή και εμπεριστατωμένη δυνατή πληροφορία.

Συνοψίζοντας όλα τα προαναφερθέντα, μπορούμε σίγουρα να αντιληφθούμε πως η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα απαιτητικό. Δεν μπορεί ο καθένας να γίνει δημοσιογράφος˙ υπάρχουν ελάχιστοι που ξεχωρίζουν, και αυτό είναι που τους καθιστά τους καλύτερους του είδους τους. Οι δυσκολίες και οι απαιτήσεις δεν παύουν να υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά ο χώρος της δημοσιογραφίας ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και παράλληλα αναγκαίους για την κατάλληλη ενημέρωση μας.

Ανατολή Παναγιωτίδου, Μελίνα Παπαδοπούλου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.