Λίγα λόγια για εμάς και την εφημερίδα μας!

Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια της δημοσιογραφικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς να δημιουργήσει και να διατηρήσει μία δίοδο ενημέρωσης των αναγνωστών της για θέματα της πόλης του Κιλκίς, καθώς και να επικοινωνήσει προς τα έξω τις δράσεις του σχολείου μας...

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 19/11 ;

Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Κιλκίς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρό του εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα δυτικά του Κιλκίς ενώ το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός κράτησε λίγα δευτερόλεπτα και είχε βοή ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στη Θεσσαλονίκη.
τυχεροί ήμασταν που ο σεισμός δεν είχε θύματα…
ΑΛΛΑ…
Ο άνθρωπος δεν είναι ανήµπορος απέναντι στα στοιχεία της φύσης. Με σωστό σχεδιασµό,προγραµµατισµό και προετοιµασία µπορεί, αν όχι να εκµηδενίσει, να µειώσει σηµαντικά τα καταστροφικά αποτελέσµατα των φυσικών γεγονότων, όπως πληµµύρες, πυρκαγιές, σεισµούς. ∆υστυχώς η γνώση αυτή αποκτάται δύσκολα, ιδιαίτερα όταν αφορά περιοχές που θεωρούνται «απρόσβλητες» από τέτοια φαινόµενα.
ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΡΑ ΤΟ 2ο ΕΠΑΛ ΚΙΛΚΙΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ!!
Να  λοιπόν  η «ευκαιρία», η ευκαιρία να φροντίσουμε για το αυτονόητο!!



Σχολείο του Κιλκίς, το 2ο ΕΠΑΛ, με εκατοντάδες μαθητές λειτουργούσε επί 10 τουλάχιστον χρόνια χωρίς εγγύηση στατικής επάρκειας! Κι αυτό σε μια περιοχή που δοκιμάζεται συχνά από τον Εγκέλαδο και παρότι ήδη από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας υπήρξε μελέτη και πρόταση για  έργα στατικής ενίσχυσης του κτηρίου προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ!
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται στο φως ύστερα από τους τελευταίους  ελέγχους  που διενήργησαν κλιμάκια της τεχνικής  υπηρεσίας του δήμου Κιλκίς με αφορμή την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.  Στο 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς  και στο τμήμα του διώροφου κτηρίου, ο έλεγχος αποκάλυψε πρόβλημα στατικής επάρκειας. Το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο, ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης και οι υπηρεσίες ενημέρωσαν  αμέσως τη  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η εκκένωση του προβληματικού κτηρίου με τους 270 μαθητές του να μετακομίζουν σε αίθουσες του διπλανού κτηριακού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ.Όπως είναι προφανές με την ολοκλήρωση της εκκένωσης από την Πέμπτη 24/11/2016 στο 2ο ΕΠΑΛ επικρατεί συμφόρηση καθώς αναζητήθηκαν αίθουσες που είτε χρησιμοποιούνται για άλλους εκπαιδευτικούς σκοπούς, είτε δεν προσφέρονται καθότι ακατάλληλοι. Είναι ενδεικτικό της στενότητας χώρου ότι η αίθουσα καθηγητών “μετακόμισε” στο κλειστό γυμναστήριο!
Επί του παρόντος είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ασφυξία και η προσωρινή λύση που επιλέχθηκε. Πάντως στους εκπαιδευτικούς κύκλους επικρατεί απαισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί καταλληλότερη στέγαση πριν την εκπνοή του τρέχοντος σχολικού έτους.
Η περαιτέρω διερεύνηση του όλου θέματος όμως με την αναζήτηση των τεχνικών φακέλων με την προϊστορία του κτηρίου αποκάλυψε το ακατάληπτο: Από το 2006 υπήρξε έγγραφο της τότε Νομαρχίας όπου καταγράφονταν το πρόβλημα στατικής επάρκειας  του εν λόγω κτηρίου και μάλιστα υποβλήθηκε μελέτη  στον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για έργα ενίσχυσης του κτηρίου ύψους 1.200.000 ευρώ!
Μάλιστα στον ίδιο χώρο και επί του προβληματικού κτηρίου είναι αναρτημένη πινακίδα με την προαναγγελία σχετικού έργου στο 2ο ΕΠΑΛ προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. 

Για αδιευκρίνιστους λόγους  ωστόσο το θέμα λησμονήθηκε, το έργο δεν δημοπρατήθηκε ποτέ και το σχολείο δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι τεχνικός έλεγχος αποκάλυψε την ακαταλληλότητά του!  Παρότι και λόγω της σεισμικής προϊστορίας του νομού ενείχε κινδύνους για μαθητές και καθηγητές η συνέχιση των μαθημάτων σε ένα κτήριο  με προβλήματα στατικής επάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας για το θέμα ενημερώθηκε ήδη ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας (ΥΑΣΒΕ) και κλιμάκιό του θα επισκεφθεί και θα διενεργήσει εξειδικευμένη αυτοψία. Αλλά τα ερωτηματικά πλανώνται και χρήζουν απαντήσεων: Γιατί επιτράπηκε να λειτουργεί ένα σχολείο  για 10 χρόνια  σε επικίνδυνο κτήριο;

Σήμερα, η αντισεισμική θωράκιση δημοσίων κτιρίων στη χώρα μας, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Είναι ενδεικτικό ότι:
Από τα 80.000 δημόσια κτήρια της χώρας (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.) έχουν ελεγχθεί περίπου 4.000 (δηλαδή μόλις το 5%). Κι από αυτά, όμως, που ελέγχθηκαν, σε ελάχιστα έγιναν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες! Ενώ το 75% των κτηρίων της χώρας (το 65% των δημόσιων και το 55% των σχολείων) έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τους παλιούς (ή και καθόλου) αντισεισμικούς κανονισμούς, δεν εφαρμόστηκαν προγράμματα προσεισμικού ελέγχου. Και αντί να ενισχυθούν τα κτήρια αυτά που έπαθαν ζημιές από σεισμούς, οι κυβερνήσεις εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες επισκευής που προβλέπουν ότι πρέπει να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν όταν έπαθαν τις ζημιές!
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε 167 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 80% βαθμολογήθηκαν κάτω από το μισό της κλίμακας βαθμολογίας όσον αφορά στην αντισεισμική τους θωράκιση. Μάλιστα, 48% από αυτά βαθμολογήθηκαν στην κλίμακα από 0 έως 5,5 με βαθμό κάτω από το 1!
Τα νέα σχολικά συγκροτήματα βέβαια, κατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντος Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού. Δεν παύουν όμως να υπάρχουν και παλαιότερα που θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να επισημανθούν και να αρθούν οι επικινδυνότητες που θα εντοπιστούν, ΕΓΚΑΙΡΑ, αναλογιζόµενοι όλοι τις ευθύνες µας, ατομικά αλλά και σε επίπεδο πολιτείας προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση µιας στρατηγικής για την αντιµετώπιση παρόµοιων καταστάσεων !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.